Sociale media en internetgebruik voor mensen met een verstandelijke beperking

Net als veel andere mensen met een verstandelijke beperking heb jij misschien ook wel een smartphone. Deze gebruik je vast en zeker voor sociale media als Facebook, Instagram, TikTok of Snapchat. Sommige mensen kijken alleen foto’s en filmpjes van anderen, maar misschien plaats je af en toe ook wel een bericht, foto of filmpje van jezelf. Voordat je dit doet, moet je goed weten wat de gevolgen hiervan zijn. Wij vertellen je in deze tekst alles over sociale media en internetgebruik voor mensen met een verstandelijke beperking.

Problemen als gevolg van sociale media en internetgebruik

Sommige ouders leren hun kind met een verstandelijke beperking hoe zij om moeten gaan met een smartphone. Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Zo word je door filmpjes die je op het internet ziet misschien op bepaalde ideeën gebracht. Je moet weten dat niet al deze filmpjes echt zijn. Veel mensen maken namelijk filmpjes voor de lol. Daarom kun je filmpjes die je op sociale media of op websites ziet beter niet nadoen. Wanneer je dit wel doet, kun je in de problemen komen en krijg je misschien straf.

Pas goed op met wat je allemaal stuurt

Als je op WhatsApp, Facebook, Instagram of Snapchat zit, stuur je misschien wel berichtjes, foto’s of filmpjes naar andere mensen. Pas alleen wel goed op wat je naar andere mensen stuurt. Er zijn namelijk ook slechte mensen op het internet die proberen foto’s en filmpjes van jou te stelen. Wil je niet dat andere mensen een foto of filmpje van jou zien? Dan kun je hem beter niet naar iemand sturen via sociale media of het internet. Wanneer je dit toch wilt, kun je hem het beste naar iemand sturen die je kent, zoals je vader, moeder, broer of zus.

Gebruik liever geen openbaar netwerk

Wil je filmpjes of foto’s bekijken op sociale media of een website bezoeken op je telefoon? Dan moet deze verbonden zijn met het internet. Gelukkig kan dit vrij makkelijk, want in een restaurant, de bibliotheek of op school is er vaak een openbaar netwerk. Hier kun jij je bij aanmelden, waardoor je online bent. Openbare netwerken hebben een groot nadeel, want ze zijn vaak niet veilig. Hierdoor kunnen andere mensen bijvoorbeeld foto’s en filmpjes van jou stelen. Verbind jouw telefoon daarom liever niet met een openbaar netwerk.

Wie ook buiten de deur veilig wil internetten met zijn smartphone, kan het beste een privéverbinding gebruiken. Voor zo’n verbinding heb je een VPN nodig. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten. Dit kost je maar een paar euro per maand. Het grote voordeel van een privéverbinding is dat jouw berichten, foto’s en video’s door een digitale tunnel verstuurd worden. Andere mensen kunnen niet in deze tunnel komen, waardoor zij jouw berichten, foto’s en video’s niet kunnen onderscheppen. Met een VPN is het veilig om sociale media te gebruiken en websites te bezoeken.

Nathalie Drooghmans
nathalie.drooghmans@ucll.be
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.