Personen met een beperking online

Gebruiken personen met een verstandelijke beperking internet?

JA. We zien dat personen met een beperking hun weg vinden in de digitale wereld. Het onderzoek van o.a. Movisie (een kenniscentrum in Nederland) toont aan dat het merendeel van de deelnemers met een licht verstandelijke beperking beschikt over een mobiele telefoon, computer, laptop of tablet.

Personen met een beperking zoeken meer informatie op rond gezondheid, welzijn en overheidsdiensten. Daarnaast spelen zij ook meer online spelletjes in vergelijking met personen zonder een beperking. Dit varieert van simpele spelletjes (Candy Crush), tot  de complexere online spelletjes (Fortnite). Daarnaast maakt een enkeling gebruik van Spotify, Social Deal, Snapchat, Gmail en Twitter. Sommigen downloaden films of muziek en zetten foto’s van hun digitale camera of GSM op hun computer. De computer of laptop wordt dan gebruikt voor het opslaan van foto’s en het maken van fotoalbums op Instagram of Facebook

Ook facebook is niet onbekend. Dit wordt meestal gebruikt om sociale contacten en relaties te onderhouden. De mobiele telefoon wordt ook gebruikt om te appen of te bellen met familie, vrienden, begeleiders en collega’s van het werk.  Tot slot wordt internet ook voor informatieve en praktische redenen gebruikt. Bijvoorbeeld Google om online informatie op te zoeken zoals weersvoorspellingen en kookrecepten,… Ook online artikelen kopen, online boodschappen doen, rekeningen betalen of online een afspraak maken bij een huisarts wordt gedaan.

Nathalie Drooghmans
nathalie.drooghmans@ucll.be
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.