Wat houdt het onderzoek in?

 

Ons onderzoek gaat over sociale media en internetgebruik bij personen met een verstandelijke beperking die mobiel begeleid worden of thuisbegeleiding krijgen. We onderzoeken het sociale mediagebruik, maar ook de mogelijkheid van online hulp binnen deze doelgroep. Dit wil zeggen begeleiding of hulp geven/krijgen via het internet. Ons onderzoek duurt 3 jaar en is gestart in 2018-2019. Hieronder vinden jullie een tijdslijn waarin jullie de stappen van ons onderzoek kunnen volgen.

 

Leuk weetje: we werken binnen ons onderzoeksteam met co-onderzoekers die aangeworven zijn binnen ons team. Dit zijn personen met een beperking die samen met ons op pad gaan om dit thema te onderzoeken. Meer informatie over hen, kan je vinden bij het blokje ‘team’.

Tijdslijn

Jaar 1: Wat doen personen met een verstandelijke beperking zoal online?

Start

September 2018

Start van het onderzoek en werving co-onderzoekers (personen met een beperking)

Boeken en artikels lezen

Januari 2019

We lezen eerst wat er al bestaat over dit onderwerp. Hiervan gaan we een toegankelijke tekst maken die ook op deze website zal verschijnen.

Panels

Januari 2019

We zitten met een aantal personen met een beperking én begeleiders rond de tafel om te praten hoe zij sociale media en online communicatie ervaren.

Vragenlijst

April 2019

Natuurlijk kunnen we niet iedereen bezoeken en daarom maakten we in samenwerking met UGent een vragenlijst die online ingevuld kan worden (hieronder vind je de link). In deze vragenlijst staan vragen rond welke soorten onlinecommunicatie personen met een beperking gebruiken, waarom ze dat doen en of ze hier soms ondersteuning bij nodig hebben.

Photovoice

April 2019

Photovoice betekent letterlijk foto en stem. Vijf personen met een beperking trokken foto’s die ons iets vertelden over sociale media en online communicatie. We praten over de foto’s en kozen één zin om deze foto te beschrijven. De resultaten van onze photovoice vind je onder onze blog.

Jaar 2: Kunnen we ook ondersteuning online geven?

draaiboek afbeelding

Boeken en artikels lezen

September 2019

We lezen eerst wat er al bestaat over dit onderwerp. Hiervan gaan we een toegankelijk tekst maken die ook op deze website zal verschijnen.

Interviews

Februari 2020

We nemen interviews af bij personen die ervaring hebben met online hulp aanbieden via een bepaald programma of tool. Dit kunnen zowel personen met of zonder een beperking zijn. Ben jij zo iemand? Neem dan zeker contact met ons op!

Lerende netwerken

Maart 2020

Dit zijn groepjes personen (begeleiders, personen met een beperking) die een aantal keer per jaar samenkomen om van elkaar te leren rond dit thema. We gaan bekijken wat belangrijk is rond dit thema, enz. Heb je hiervoor interesse mag je ook altijd contact opnemen met ons.

Jaar 3: Hoe kunnen we online ondersteuning tot stand laten komen?

Schrijven

September 2020

In deze periode hebben we ons, mede dankzij corona, gefocust op het uitschrijven van artikels en andere resultaten. Deze resultaten zullen jullie ook zien op onze website.

Gratis vormingssessies

maart 2021

In deze gratis vormingssessie, geven we een informatieve webinar over online hulp bij personen met een verstandelijke beperking. Daarnaast begeleiden we ook enkele specifieke casussen om af te sluiten met een terugkomdag. Inschrijven kan nog steeds!

draaiboek afbeelding

Draaiboek

januari 2022

Als kers op de taart verzamelen we al onze ervaringen en expertise die we hebben opgedaan tijdens het project in een draaiboek rond inclusief onderzoek. Dit draaiboek wordt voorgesteld op de terugkomdag in mei 2022.