Ervaringen co-onderzoeker

Onze co-onderzoeker Tom Degrie werd door masterproefstudente Nele Aerts van de KU Leuven bevraagd naar zijn ervaringen als co-onderzoeker. Benieuwd naar zijn ervaringen?  Bekijk dan hieronder een samenvatting van het interview.

Welke taken heb jij zoal gedaan in het onderzoek?

In september was er het opstartmoment en ik heb ook vergaderingen mee gevolgd met UCLL. Dan waren er de photovoice en de panelgesprekken. Ik heb ook geholpen om een vragenlijst meer toegankelijk te maken voor personen met een beperking en interviews mee gevolgd. Dit jaar waren er ook lerende netwerken. We hebben ook een denkdag gehad waarbij we samen zijn gekomen om ideeën uit te wisselen.

Weet je nog waarom dat je dat graag wou meedoen?

Het thema sociale media interesseert mij wel en ik vind het leuk om onderzoek te doen. Het is eens iets anders dan wat ik tot nu toe altijd heb gedaan.

En als er nu iemand anders zou zeggen: ‘zeg Tom, ik word ook gevraagd voor zo mee te doen aan een onderzoek als co-onderzoeker.’ Zou je dan zeggen: ’ja, dat moet je doen, of toch maar beter niet..’

Dat moet je voor jezelf uitmaken.

Hoe vond je het zelf om als co-onderzoeker mee te doen aan het onderzoek?

Ik doe het heel graag en ik zou het nog wel willen doen. Ik heb ook al veel bijgeleerd

waaronder in een team werken en andere mensen leren kennen. Ik ben ook op verschillende plaatsen geweest, waardoor ik ook veel de trein heb genomen.

Vind je dat je genoeg invloed hebt gehad op het onderzoek? Dat er genoeg naar u geluisterd werd?

Ja, ik vind van wel. Het klikt vrij goed tussen mij en Nathalie om samen te werken. Wij waren er wel niet van in het begin van het project bij. Davy en Nathalie hebben ons vorig jaar aangenomen om onderzoek te voeren, terwijl het onderzoek zelf al op tafel lag. Ik vind dat wel wat jammer. Maar als ik een idee heb, wordt er wel geluisterd. Zo had ik het idee om foto’s van de photovoice op Instagram te zetten en Nathalie heeft dan een Instagram gemaakt.

Hoe tevreden ben je van de samenwerking met Nathalie en Heleen?

Met Nathalie werk ik heel goed samen, dat is een toffe. Wij komen goed overeen, omdat Nathalie er ook al van in het begin bij is. Ik werk met haar het meeste samen, vaak via Skype of een whatsapp groepje. Met Heleen werk ik ook samen, maar minder. Heleen is wat later gekomen en ik zie haar niet zo vaak, alleen als we bijvoorbeeld ergens samenkomen.

Krijg jij op voorhand altijd genoeg informatie of zo over wat je moet doen en wat er is afgesproken en zo, weet je altijd alles goed?

Ja, het is altijd duidelijk en vragen kan ik stellen aan Nathalie.

Is er ook iets dat beter kon aan uw onderzoek?

Op dit moment heb ik niet direct iets waarvan ik zeg dat het beter kan. Ik heb het gevoel dat alles wel redelijk goed loopt.

Ik heb ook wel gezegd tegen Nathalie dat, als ik de kans krijg om dat in Gent te doen, ik dat wel zou willen doen. Dus als UGent zo een onderzoek zou doen, dan wil ik dat wel mee doen. Dat is voor mij gemakkelijker, dan moet ik niet elke keer naar het hol van Pluto.

Waarom is dat nu eigenlijk goed dat mensen met een beperking meedoen aan dat onderzoek? Nathalie kan dat ook alleen gedaan hebben met Heleen of zonder jullie. Waarom is het nu goed dat jullie daarbij zijn?

Omdat dat inclusie is en omdat wij ook wel laten zien dat wij dingen kunnen.

En is dat denk je dat dat ook voor het onderzoek zelf goed is geweest, voor de inhoud van uw onderzoek dat dat ook goed was dat je daarbij was?

Ja, natuurlijk

Heb jij iets geleerd van onderzoeker zijn?

Ja, ik heb leren samenwerken en ik heb ook geleerd dat je door samen te werken eigenlijk wel dingen kan bereiken. Ik heb wel jaren in een beschutte werkplaats gewerkt, waar heb ik dus ook wel leren samenwerken, maar dit is natuurlijk nog wel iets anders. Ik doe het wel graag.

Nathalie Drooghmans
nathalie.drooghmans@ucll.be
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.